RFFR ger barnläkaren Gabriel Otterman svar på tal i DN Debatt

RFFR:s ordförande Jonas Segersam, samt vice ordförande Mats Hellberg, ger barnläkaren Gabriel Otterman svar på tal i DN Debatt.

Otterman m.fl. hävdade i en tidigare debattartikel att ”inget talar för att diagnosen shaken baby syndrome sätts alltför frikostigt”. Dessutom gick de till häftigt angrepp mot läkarkollegor vittnat på försvarets sida i svenska rättegångar. Läkarkollegor med alternativa förklaringar till diagnosen anklagas för hemkokta teorier och felciterade källor.

I Replik skriver Segerstam och Hellberg att Otterman kommer med svepande angrepp som inte preciseras närmare. Diagnosen Shaken baby syndrom är föråldrad kunskap vars vetenskapliga stöd kan reduceras till ett cirkelresonemang.

”De nyfödda barnen är en skyddslös grupp och de får inte bli utsatta för pseudovetenskap som förstör deras liv och slår sönder deras familjer. Vi har märkt hur rädslan hos spädbarnsföräldrar för sjukvård och socialtjänst ökar och detta ser vi allvarligt på. Det är nu på tiden att regeringen går till botten med den här problematiken, vilket vi även påtalat för Barn- och Äldreminister Maria Larsson. En oberoende utredning behöver tillsättas där alla fall av påstådd spädbarnsmisshandel samfällt granskas.”

Läs hela artikeln på DN Debatt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.